Kurczak z chowu ekologicznego i Lidla miał więcej wody i mniej tłuszczu niż kurczak od rolnika
Ze względu na ograniczoną sumę środków parametry sprawdzone w mięsie były następujące: obecność antybiotyków, salmonelli, liczby drobnoustrojów tlenowych (odpowiadających za to, jak szybko zaczyna psuć się mięso), enterobacteriaceae i preudomonas spp (wskazujące na zanieczyszczenie mikrobiologiczne), zawartość tłuszczu, wody i azotu wraz z przeliczeniem tych cech na zawartość białka w mięsie. Badanie - jak pisze serwis innpoland.pl - zostało przeprowadzone w laboratorium niemieckim w Hanoverze. Okazało się, że choć rozstrzał w cenie tych kurcząt jest spory, różnice niewielkie. Po pierwsze: badania nie wykazały obecności w żadnym z mięs antybiotyków, po drugie: każde mięso było zdrowe - ale to z Lidla wykazało większą niż pozostałe mięsa podatność na psucie się, po trzecie: kurczak z chowu ekologicznego i Lidla miał więcej wody i mniej tłuszczu niż kurczak od rolnika - ten miał najwięcej tłuszczu. Jedyny istotny parametr, który nie został w przedstawionym badaniu sprawdzony to obecność sterydów, a konkretnie hormonu wzrostu w przebadanym mięsie. Jednak, jak wypowiada się Krajowa Rada Drobiarstwa, używanie hormonów w trakcie chowu jest praktyką nielegalną, a także przede wszystkim zbyt drogą, aby realnie można było ją stosować w masowej hodowli. Także, nie wiemy jak u was - ale u nas dziś na stole obiadowym rosół z kury!
Inicjatorem całej akcji był blog Słoikowo.pl.
Źródło: innpoland.pl
-
W producentów wieprzowiny najpierw uderzył afrykański pomór świń, teraz koronawirus. Radzą kupować mięso certyfikowane
-
Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek, żurku i białej kiełbasy. Na przygotowanie świąt wydamy średnio 563 zł
-
Częstsze ulewy, tornada i susza stają się zmorą rolników. Ocieplenie klimatu wpłynie też na gatunki uprawianych roślin
-
Brexit może uderzyć w polskich producentów drobiu. Na tamtejszy rynek przypada 17 proc. eksportu wartego 1,6 mld zł
-
Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż tradycyjna. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka