W kierunku zmniejszenia indeksu - czytamy w raporcie Credit Agricole - oddziaływały niższe ceny 6 z 9 jego składowych: sera Cheddar (-3,5%), pełnego mleka w proszku (-1,8%), odtłuszczonego mleka w proszku (-1,1%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-0,6%), laktozy (-0,3%) oraz masła (-0,1%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny kazeiny podpuszczkowej (+1,7%). Maślanka w proszku oraz serwatka nie były przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 39 143 ton wobec 38 811 ton (+0,9%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 2 października. Warto zauważyć - czytamy w raporcie - że od maja indeks zmniejszył się już o 14,0%. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen na początku br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego. Jednocześnie oczekujemy, że światowy rynek mleka pozostanie w spadkowej fazie cyklu do IV kw. 2019 r.
Źródło: Credit Agricole
-
Rolniku, masz problem z zadłużeniem? Ruszyła akcja #PomagamyRolnikomWPandemii
-
Polskie innowacje wymagają przyspieszenia. Możemy stać się liderem cyfryzacji w rolnictwie, leśnictwie i energetyce
-
Koronawirus nie zahamował rolniczych inwestycji. Rośnie sprzedaż ciągników i przyczep rolniczych
-
Żywności w Polsce nie zabraknie. W kolejnych miesiącach jej ceny powinny spadać
-
Wbrew panującym mitom pieczywo powinny jeść także osoby na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na jego skład