Dodaj za darmo ogłoszenia drobne! Szczegóły
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięsofot. Newseria

Gospodarka Polscy producenci wieprzowiny walczą o rynek. Spadek produkcji i eksportu to skutek ASF oraz informacji o szkodliwości mięsa

Marcin Pniewski 2019-01-30 08:41:55 Komentarzy:
O ile polski drób w ostatnim dziesięcioleciu odniósł niebywały sukces eksportowy, o tyle rynek wieprzowiny nie może zaliczyć tej dekady do udanych. Spadł eksport i pogłowie trzody chlewnej, a Polska więcej tego mięsa sprowadza z innych krajów, niż sprzedaje za granicę. Sytuację tą ma zmienić kampania promująca zalety polskiej wieprzowiny.

Spadek produkcji i eksportu to skutek ASF i mitów o szkodliwości mięsa

– Przez ostatnie 10 lat pogłowie trzody spadło, ale Polska wieprzowina walczy o powrót do łask. Spadek produkcji i eksportu to skutek ASF i mitów o szkodliwości mięsa o ponad 30 proc. Eksport również zmalał. Dzisiaj mamy niestety ujemny bilans w handlu zagranicznym wieprzowiną i wynosi on prawie 1,8 mld zł – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso”. – Wśród odbiorców dominują wyłącznie kraje UE. Te kluczowe rynki, jak Chiny, Japonia, Korea, są zamknięte z powodu występowania w Polsce ognisk ASF. Dzisiaj największym odbiorcą polskiego mięsa wieprzowego jest USA. W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy tam prawie 60 tys. ton. Produkcja polskiej wieprzowiny spadła z 2,8 mln ton w 2007 r. do 2,4 mln ton w 2017 r., co spowodowało, że z trzeciego eksportera wieprzowiny w Europie Polska spadła na miejsce siódme. Natomiast w imporcie zajmujemy piątą pozycję na świecie. Sprowadzamy wieprzowinę głownie z Niemiec, Danii, Holandii i Belgii. Zmieniła się także struktura eksportu. Przed wybuchem ASF kluczowy rynek eksportu stanowiły Chiny, które w ciągu roku potroiły zakupy polskiej wieprzowiny, osiągając liczbę 60 tys. ton. Większość mięsa, około 60 proc., polscy hodowcy sprzedawali poza Unię Europejską. Po zamknięciu rynków pozaeuropejskich – oprócz Stanów Zjednoczonych i Hongkongu – cztery piąte wywozu pozostaje na Starym Kontynencie. – To nie jest związane tylko i wyłącznie z ASF. Jest kilka czynników, które mają na to wpływ. Są niestety ograniczenia w rozwoju hodowli. Mamy często telefony od rolników, którzy mówią, że chcą wybudować chlewnie, chcą się rozwijać i nie mają możliwości – mówi Witold Choiński. – Uzyskanie pozwoleń budowlanych rolnośrodowiskowych trwa często 4–5 lat, co jest ewenementem w skali europejskiej, a nawet światowej. Podkreśla, że średnia produkcja trzody chlewnej na gospodarstwo w Polsce wynosi 64 sztuki, podczas gdy np. w Danii jest to średnio ponad 3 tys., w Niemczech – ponad 1 tys., a w Holandii – 1,5 tys. Daje to potencjał rozwoju gospodarstw towarowych, czego chcieliby także rolnicy, mają jednak problemy z biurokracją.

Mit, że mięso jest tłuste, kaloryczne i w zasadzie niepotrzebne w diecie człowieka jest powtarzany od wielu lat

Związek „Polskie Mięso” chciałby przynajmniej powrócić do stanu rynku sprzed dekady i dlatego rozpoczął kampanię „Marka Polskie Mięso”, która ma promować spożycie m.in. wieprzowiny. Akcja prowadzona będzie w mediach społecznościowych, telewizji i internecie, a także poprzez spotkania z dziennikarzami. Potrwa do 30 kwietnia. – Mówimy o tym, jak zmieniła się struktura i skład mięsa wieprzowego. Jeszcze niedawno mówiliśmy, że mięso jest tłuste, kaloryczne, w zasadzie niepotrzebne w diecie człowieka. Taki mit jest powtarzany od wielu lat – tłumaczy prezes Związku „Polskie Mięso”. – Wyniki ostatnich badań pokazują, że wartość dietetyczna mięsa zmieniła się na plus. Jest to jeden z ważniejszych elementów dostarczających żelazo do organizmu. 100 g mięsa zastępuje 30 kg szpinaku. Mięso wieprzowe jest jednym z chudszych mięs dostępnych na rynku, podobnie jak drób. W schabie czy szynce zawartość tłuszczu jest na poziomie zaledwie 3,5 proc. Te zmiany są skutkiem udoskonaleń w hodowli. Jak podaje Związek, obecnie 100 g schabu dostarcza 152 kcal, a 100 g szynki – 118 kcal. Wieprzowina zawiera znacznie mniej cholesterolu, niż się powszechnie sądzi – 54 mg na 100 g. W porównaniu z normami amerykańskimi USDA polski boczek zawiera mniej cholesterolu o 41 proc., żeberka o 57 proc., a łopatka, szynka i schab – o 31–35 proc.

Statystyczny Polak zjada rocznie 76,5 kg mięsa i jego przetworów, w tym ok. 40 kg wieprzowiny, ok. 30 kg drobiu i ok. 3 kg wołowiny.

Źródło: Newseria






Tagi:
# dr inż. beata studzińska# handel detaliczny# program rozwoju obszarów wiejskich# rabunkowa gospodarka#5g#adam struzik#agencja restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa#agroholding mria#ćma azjatycka#ćma bukszpanowa#amerykański departament rolnictwa#amitabh bachchan#armir#asoex fruit technology consortium#bgż bnp paribas#biogaz rolniczy#brexit#bruksela#brytyjska minister ds. klimatu#budżet ue#burze#cedrob#centralne biuro antykorupcyjne#chów klatkowy#chile#chrzan znad Środkowej Warty#claire perry#cło#credit agricole#CSR#cydalima perspectalis#dave keitch#dewayne johnson#dofinansowania#dopłaty#dotacje#dr curtis deutsch#drony#dyrektor departamentu strategii, analiz i rozwoju #ekologia#eksport kanady#embargo żywnościowe#ericsson#farmbeats#federacja rolna#forum ekonomiczne w krynicy#fundacja kupuj odpowiedzialnie#fundacja plon#fundusz inwestycyjny arabii saudyjskiej#garden coop#gasap network#gęsina#giełda#glifosat#globalne ocieplenie#gmo#gmv#grad#grupa colian#healthycow24#herbicydy#hodowcy zwierząt#iarc#id tech ex#import ue#indyjski sektor rolniczy#inteligentne czujniki#internet rzeczy#invant research#iot#Jan Krzysztof Ardanowski#jan miedzik#kaczka 300#katarzyna pąk#kawa#kew royal botanic gardens.#kirgistan#klęska suszy#koło gospodyń wiejskich#kontrola jakości#krajowa rada izb rolniczych#krajowy rejestr długów#krzysztof cybulak#krzysztof jurgiel #krzysztof tchórzewski#lin keitch#lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Kultury#litwa#łukasz adamek#świadczenia#żywność bio#żywność eko#żywność ekologiczna#magda hajduk#mapy informacji#marco lambertini#marek niechciał#marketsand markets#martin mellor#masło#matif#międzynarodowa unia ochrony nowych odmian roślin (UPOV)#miejskie rolnictwo#minister kultury#minister środowiska#ministerstwo energii #ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi#ministerstwo spawiedliwości#monsanto#naturativ#nawozy azotowe#ochrona roślin#onz#optymalizacja upraw#oze#paliwo#państwowa inspekcja pracy#polska grupa nasienna#polska strategia kosmiczna#polski rolnik#polski związek łowiecki#polskie jabłko#pomor świń#program 500+#projekt ASAP#prokuratura okręgowa#protesty sadowników#przemysław sowul#przemysłowe fermy#przetwórstwo#pustynia sahara#pzu#rada rozwoju handlu#rafał romanowski#RAGTSeeds#różnorodność biologiczna#ramowa dyrektywa wodna#ranger pro#resort rolnictwa#rolnictwo #rolnictwo biotechnologiczne#rolnicy#roundup pro#rynek zbóż#sadownictwo#sadownicy#sadownicy rp#salic#salmonella#santa catalina#santa clara#santa teresa#sat revolution#sieć carrefour #sklepy osiedlowe#słodycze#slow life#smart soft solutions#smog#solidarność ri#stawki VAT#stowarzyszenie producentów chrzanu i warzyw#strajki rolników#susza#sweeper#szczyt ue#sztuczna inteligencja#tb fruit polska#technologia#technologia w rolnictwie#thermo eye#ubezpieczenia#ubezpieczenia#ue#unia afrykańska#unia europejska#uokik#uprawy bawełny#uprawy pomidorów#uprawy tytoniu#węgiel#waldemar guba#warszawa#wiceminister rolnictwa#wiek emerytalny#wieś#wirus asf#witold boguta#witold katner#wrocław#wspólna polityka rolna#wwf international#wybicie dzików#wypadki w sektorze rolniczym#zarządzanie hodowlą#zmiany klimatu#zmiany klimatyczne#związku sadowników rp