Inteligentny ogródek pozwala na uprawę świeżych warzyw w mieszkaniu nawet przez okrągły rok
– Plantui opiera się na fotosyntezie roślin. Wykorzystujemy najnowszą technologię opartą na specjalistycznych lampach LED, a system sterowany jest przez komputer zintegrowany z urządzeniem. Urządzenia, które produkujemy, ułatwiają uprawę roślin i ich pielęgnację w okresie wzrostu – mówi agencji Newseria Innowacje Kari Vuorinen, dyrektor ds. technologii, Plantui. Inteligentny ogródek pozwala na uprawę świeżych warzyw w mieszkaniu nawet przez okrągły rok. Zadba o ich prawidłowy wzrost poprzez automatyczne nawadnianie oraz naświetlanie roślin. Od użytkownika wymaga jedynie, by raz na kilka dni uzupełnił pojemnik na wodę. Taką metodą można w domowych warunkach wyhodować rośliny o giętkich korzeniach, takie jak zioła, przyprawy (oregano, tymianek, bazylię), jarmuż, szpinak, miętę, ale także truskawki czy pomidorki cherry. Urządzenie pobiera rocznie energię równą 32-calowemu telewizorowi LED, czyli roczny koszt jego użytkowania to ok. 35 zł. Kapsułki z nasionami to natomiast koszt ok. 30 zł.
Rośliny Plantui zawierają trzykrotnie więcej witaminy C oraz dwukrotnie więcej betakarotenu niż warzywa kupione w sklepie
Niezależne laboratorium Eurofins Scientific Finland wykazało, że rośliny Plantui zawierają trzykrotnie więcej witaminy C oraz dwukrotnie więcej betakarotenu niż warzywa kupione w sklepie. – W fazach wzrostu rośliny na początku jest kiełkowanie, podczas którego roślina wymaga innego oświetlenia i nieco innej intensywności oświetlenia. Następnie pojawia się siewka, która znowu wymaga innego rodzaju oświetlenia i jego natężenia, jak również innego rodzaju nawodnienia. Funkcje urządzenia dopasowane są więc do faz wzrostu rośliny, co pozwala na uzyskanie możliwie najlepszych efektów, jakie możemy sobie wymarzyć – przekonuje Kari Vuorinen.
Polacy cenią w żywności organicznej przede wszystkim jej wysoką jakość
Według wyników badania Uniwersytetu Łódzkiego blisko połowa Polaków sięga po produkty oznaczone jako ekologiczne. Polacy cenią w żywności organicznej przede wszystkim jej wysoką jakość (76,5 proc.), lepszy smak i ekologiczne metody produkcji. Możliwości uprawy własnych roślin jest około 45 procent osób, taka liczba Polaków – według danych Eurostatu – mieszka w blokach i nie ma własnego ogródka. – Można mieć własny ogródek przez cały rok, w dowolnym miejscu, także w dużym mieście, gdzie powietrze jest zanieczyszczone, a wnętrze budynku jest bezpieczniejszym miejscem do uprawy wszelkiego rodzaju roślin. Co ważne, uprawa nie wymaga żadnego rodzaju pestycydów – twierdzi ekspert.
Na uprawianie roślin w domu pozwala także urządzenie o nazwie LEAF
Jest to urządzenie wielkości małej lodówki jest w stanie stworzyć odpowiednie środowisko do wzrostu prawie każdej roślinie. Podłącza się je do domowej sieci Wi-Fi i można nim sterować za pomocą aplikacji przygotowanej na Androida i iOS. Autorzy przygotowali nawet odpowiednie ustawianie wybranego gatunku hodowanej rośliny. LEAF tworzy odpowiedni mikroklimat, karmi i podlewa roślinę, wodę pobierając wprost z sieci wodociągowej. Z kolei własny ogród na ścianie proponują twórcy Herberta. To 15 niewielkich pojemników zamontowanych w jednej skrzyni. Do konstrukcji raz na tydzień wlewamy wodę i nawóz. Dzięki dużej lampie LED domowy ogród będzie też odpowiednio naświetlony, a całością można sterować za pośrednictwem aplikacji na telefon. Rozwiązań do domowej uprawy roślin pojawia się na rynku coraz więcej. – Jest to w pewnym sensie rozwiązanie przyszłościowe, które wpisuje się w nowoczesne zastosowania mieszkań, ponieważ ludzie osiedlają się w miastach, gdzie nie ma możliwości uprawy roślin – podsumowuje dyrektor ds. technologii, Plantui.
Pomysł na uprawianie roślin w domowych warunkach zaczerpnięto od NASA
Agencja NASA opracowała podobny system do produkcji warzyw na stacjach kosmicznych. Veggie jest urządzeniem wspomagającym produkcję roślin sałatkowych. System zapewnia oświetlenie, dostarcza składniki odżywcze oraz wykorzystuje środowisko kabiny do kontroli temperatury i jako źródło dwutlenku węgla. NASA stosuje ów system w laboratorium kosmicznym. Jak pokazał raport „Żywność ekologiczna w Polsce” firmy IMAS International, ceny produktów ekologicznych w sklepach są o wiele wyższe od produktów konwencjonalnych, przeważnie o 50 proc. Według Research and Markets do 2022 roku globalny rynek technologii do domowej uprawy roślin osiągnie wartość co najmniej 40 mld dol.
Źródło: Newseria
-
W producentów wieprzowiny najpierw uderzył afrykański pomór świń, teraz koronawirus. Radzą kupować mięso certyfikowane
-
Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek, żurku i białej kiełbasy. Na przygotowanie świąt wydamy średnio 563 zł
-
Częstsze ulewy, tornada i susza stają się zmorą rolników. Ocieplenie klimatu wpłynie też na gatunki uprawianych roślin
-
Brexit może uderzyć w polskich producentów drobiu. Na tamtejszy rynek przypada 17 proc. eksportu wartego 1,6 mld zł
-
Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż tradycyjna. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka