Dodaj za darmo ogłoszenia drobne! Szczegóły
Sztucznie produkowana żywność może w przyszłości rozwiązać problem głodu. Już w 2050 roku potrzeba będzie nawet dwukrotnie więcej żywności, by zaspokoić potrzeby 10 mld ludzi...fot. pixabay.com

Innowacja Naukowcy wyhodowali sztuczne mięso w laboratorium. Ma zastąpić surowce z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych

Michał Mazur 2018-08-09 14:47:23 Komentarzy:
Rewolucja technologiczna dotarła także do produkcji żywności. Firmy chcą zastąpić surowce z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych wyrobami wytworzonymi dzięki zdobyczom nauki. Obok mięsa produkowanego w laboratorium, pojawiają się nowe rozwiązania, np. laboratoryjnie wytwarzane wino czy czekolada. Sztucznie produkowana żywność może w przyszłości rozwiązać problem głodu. Już w 2050 roku potrzeba będzie nawet dwukrotnie więcej żywności, by zaspokoić potrzeby 10 mld ludzi.

Za pomocą najnowszych osiągnięć technologii będzie można wyprodukować żywność i napoje w laboratorium

– Strawa Naukowa jest niszowym, ale bardzo rozwojowym konceptem w branży spożywczej, która może korzystać z dobytku technologicznego w procesie projektowania żywności. Bazuje przede wszystkim na laboratoryjnie hodowanym mięsie, to jest kluczowy przykład jeżeli chodzi o ten trend – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Innowacje Honorata Jarocka z firmy Mintel. Strawa Naukowa to według firmy Mintel jeden z pięciu najważniejszych trendów na rynku spożywczym i duży krok w przyszłość. Za pomocą najnowszych osiągnięć technologii będzie można wyprodukować żywność i napoje w laboratorium. Firmy pracują nad rozwiązaniami, które pozwolą zastąpić surowce pochodzące z tradycyjnych gospodarstw rolno-hodowlanych produktami wytworzonymi dzięki najnowszym zdobyczom technologii.

Jednym z elementów postępującej rewolucji technologicznej jest laboratoryjnie hodowane mięso

Do jego produkcji potrzebne są komórki macierzyste ze świeżego mięsa lub od zwierząt. Pionierzy wykorzystują też do produkcji żywności druk 3D. Wyhodowane mięso jest na razie bardzo drogie, ale coraz więcej firm produkuje roślinne wyroby do złudzenia przypominające mięso. – Firmy takie jak Beyond Meat czy Impossible Foods oferują produkty, które nie tylko wyglądają jak mięso, lecz także zachowują się'jak mięso. Przy krojeniu zobaczymy taką samą strukturę jak w mięsie, mają także taką samą kolorystykę, czyli konsumenci, którzy są przyzwyczajeni do smaku mięsa, nie powinni być rozczarowani – ocenia Honorata Jarocka. Amerykańska firma Impossible Foods opracowała roślinnego burgera, który pachnie dokładnie tak jak burger z prawdziwego mięsa. Ma także podobną konsystencję. Beyond Meat ma na swoim koncie już bezmięsne kawałki kurczaka i roślinne burgery, które mają więcej białka, żelaza i wartości odżywczych niż tradycyjne burgery. Zdaniem ekspertki to jednak dopiero początek. – Pojawiają się nowe rozwiązania w nowych kategoriach, np. laboratoryjnie wytwarzane wino czy czekolada. To są rzeczy na razie na etapie start-upów, ale widzimy, że duże firmy także inwestują w tego rodzaju biznesy, czyli potencjał i zwrot z inwestycji musi być z tego duży – przekonuje ekspertka.

Sztucznie produkowana żywność mogłaby też pomóc rozwiązać problem braku żywności?

Z raportu firmy Mintel „Trendy na globalnym rynku żywności i napojów” wynika, że w produkcji roślinnych burgerów wykorzystuje się o 95 proc. mniej gruntów i o 74 proc. mniej wody oraz emituje o 87 proc. mniej gazów cieplarnianych niż firmy zajmujące się obecnie tradycyjnymi dostawami i przetwórstwem mięsa. Sztucznie produkowana żywność mogłaby też pomóc rozwiązać problem braku żywności. Do 2050 roku ludzi może być już 10 mld. Szacunki mówią, że potrzeba będzie wówczas nawet dwukrotnie więcej żywności niż obecnie. – Rozwój tych technologii jest przede wszystkim wynikiem odpowiedzialności i przyszłościowego podejścia do rosnącej populacji. Chcemy znaleźć coś, co pozwoli nam się uchronić przed potencjalnym brakiem żywności czy obciążeniem środowiska. Tego typu produkty będą oferowały większą transparentność, będziemy wiedzieli, skąd te składniki pochodzą – tłumaczy Honorata Jarocka. Według raportu MarketsandMarkets globalny rynek substytutów mięsa ma osiągnąć wartość niemal 6,5 mld dol. w 2023 roku. Z prognoz Allied Market Research wynika, że w ciągu najbliższych 7 lat rynek ten będzie rósł w tempie 7,7 proc. średniorocznie.

Źródło: Newseria






Tagi:
# dr inż. beata studzińska# handel detaliczny# program rozwoju obszarów wiejskich# rabunkowa gospodarka#5g#adam struzik#agencja restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa#agroholding mria#ćma azjatycka#ćma bukszpanowa#amerykański departament rolnictwa#amitabh bachchan#armir#asoex fruit technology consortium#bgż bnp paribas#biogaz rolniczy#brexit#bruksela#brytyjska minister ds. klimatu#budżet ue#burze#cedrob#centralne biuro antykorupcyjne#chów klatkowy#chile#chrzan znad Środkowej Warty#claire perry#cło#credit agricole#CSR#cydalima perspectalis#dave keitch#dewayne johnson#dofinansowania#dopłaty#dotacje#dr curtis deutsch#drony#dyrektor departamentu strategii, analiz i rozwoju #ekologia#eksport kanady#embargo żywnościowe#ericsson#farmbeats#federacja rolna#forum ekonomiczne w krynicy#fundacja kupuj odpowiedzialnie#fundacja plon#fundusz inwestycyjny arabii saudyjskiej#garden coop#gasap network#gęsina#giełda#glifosat#globalne ocieplenie#gmo#gmv#grad#grupa colian#healthycow24#herbicydy#hodowcy zwierząt#iarc#id tech ex#import ue#indyjski sektor rolniczy#inteligentne czujniki#internet rzeczy#invant research#iot#Jan Krzysztof Ardanowski#jan miedzik#kaczka 300#katarzyna pąk#kawa#kew royal botanic gardens.#kirgistan#klęska suszy#koło gospodyń wiejskich#kontrola jakości#krajowa rada izb rolniczych#krajowy rejestr długów#krzysztof cybulak#krzysztof jurgiel #krzysztof tchórzewski#lin keitch#lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Kultury#litwa#łukasz adamek#świadczenia#żywność bio#żywność eko#żywność ekologiczna#magda hajduk#mapy informacji#marco lambertini#marek niechciał#marketsand markets#martin mellor#masło#matif#międzynarodowa unia ochrony nowych odmian roślin (UPOV)#miejskie rolnictwo#minister kultury#minister środowiska#ministerstwo energii #ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi#ministerstwo spawiedliwości#monsanto#naturativ#nawozy azotowe#ochrona roślin#onz#optymalizacja upraw#oze#paliwo#państwowa inspekcja pracy#polska grupa nasienna#polska strategia kosmiczna#polski rolnik#polski związek łowiecki#polskie jabłko#pomor świń#program 500+#projekt ASAP#prokuratura okręgowa#protesty sadowników#przemysław sowul#przemysłowe fermy#przetwórstwo#pustynia sahara#pzu#rada rozwoju handlu#rafał romanowski#RAGTSeeds#różnorodność biologiczna#ramowa dyrektywa wodna#ranger pro#resort rolnictwa#rolnictwo #rolnictwo biotechnologiczne#rolnicy#roundup pro#rynek zbóż#sadownictwo#sadownicy#sadownicy rp#salic#salmonella#santa catalina#santa clara#santa teresa#sat revolution#sieć carrefour #sklepy osiedlowe#słodycze#slow life#smart soft solutions#smog#solidarność ri#stawki VAT#stowarzyszenie producentów chrzanu i warzyw#strajki rolników#susza#sweeper#szczyt ue#sztuczna inteligencja#tb fruit polska#technologia#technologia w rolnictwie#thermo eye#ubezpieczenia#ubezpieczenia#ue#unia afrykańska#unia europejska#uokik#uprawy bawełny#uprawy pomidorów#uprawy tytoniu#węgiel#waldemar guba#warszawa#wiceminister rolnictwa#wiek emerytalny#wieś#wirus asf#witold boguta#witold katner#wrocław#wspólna polityka rolna#wwf international#wybicie dzików#wypadki w sektorze rolniczym#zarządzanie hodowlą#zmiany klimatu#zmiany klimatyczne#związku sadowników rp