Marcin Pniewski
2018-09-24 08:33:28
Komentarzy:
Jeszcze nie tak dawno rolnicy dotknięci suszą twierdzili, że bochenek chleba będzie kosztował 10 złotych. Wiele się nie pomylili. Póki co podwyżki cen pieczywa sięgają 25-30 procent, ale - jak twierdzą analitycy - to dopiero początek...
Analitycy na dowód swoich racji podają dane statystyczne: wystarczył jeden miesiąc, by zboże w Polsce podrożało o 10-15 proc. Tę różnicę widać najwyraźniej, gdy porównamy obecne ceny do tych sprzed roku – w zależności od gatunku ziarna, wzrosty cen wyniosły ok. 15-20 procent. Czyli największy skok cen w ciągu 12 miesięcy miał miejsce na przełomie sierpnia i września. W ciągu roku o 15 proc. podrożały też ziemniaki. Co ciekawe, zboże odpowiada jedynie za 10 proc. ceny pieczywa, ale to podrożało bardzo mocno. Skąd takie różnice? To efekt znacznego wzrostu cen prądu i paliwa – chleb i bułki trzeba bowiek wypiekać i rozwozić.
Źródło: TVN24BiS
Przeczytaj także:
-
Rolniku, masz problem z zadłużeniem? Ruszyła akcja #PomagamyRolnikomWPandemii
-
Polskie innowacje wymagają przyspieszenia. Możemy stać się liderem cyfryzacji w rolnictwie, leśnictwie i energetyce
-
Koronawirus nie zahamował rolniczych inwestycji. Rośnie sprzedaż ciągników i przyczep rolniczych
-
Żywności w Polsce nie zabraknie. W kolejnych miesiącach jej ceny powinny spadać
-
Wbrew panującym mitom pieczywo powinny jeść także osoby na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na jego skład