W rocznym rozrachunku statystycznie z pożywienia samej chemii spożywamy około 10 kg...fot. pixabay.com
Porady

Co czwartego Polaka dotykają choroby cywilizacyjne. Spożywanie eko produktów może temu zapobiec

Michał Mazur 2018-11-05 09:29:45 Komentarzy:
Substancje chemiczne dodawane do żywności to m.in. pestycydy, metale ciężkie i tzw. substancje dodatkowe. W sumie w rocznym rozrachunku statystycznie z pożywienia samej chemii spożywamy około 10 kg. Skutkiem tego są nie tylko choroby cywilizacyjne, jak chociażby otyłość, ale również dolegliwości typu alergie, uczulenia, nietolerancje, niska odporność, przewlekłe zmęczenie naszego organizmu, bezsenność, wahanie nastrojów, brak sił witalnych, chroniczna nerwowość i wiele innych schorzeń, których wcale możemy nie kojarzyć z naszym sposobem odżywiania. Remedium na to wszystko jest proste - rolnictwo ekologiczne.

Bez syntetycznych agrochemikaliów

Rolnictwo ekologiczne wraca do korzeni. W sposób tradycyjny podchodzi zarówno do hodowli zwierząt, jak i do uprawy roślin. W razie chorób walka z pasożytami i chwastami odbywa się jedynie poprzez środki naturalne. W przypadku certyfikowanej żywności eko dopuszczane jest użycie jedynie 50 możliwych substancji dodatkowych, ale co istotne - pochodzenia naturalnego. Jakich? Przykładowo m.in. kwas mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, kwas askorbinowy (witamina C), agar, guma arabska - podkreśla agencja Newseria.

Eko lepsze - potwierdzają naukowcy

W 2014 roku międzynarodowy zespół naukowców z Uniwersytetu Newcastle dokładnie przeanalizował i porównał 343 wyniki badań warzyw, owoców i zbóż pochodzących z upraw ekologicznych oraz konwencjonalnych - dodaje Newseria. Okazało się, że żywność ekologiczna działa prozdrowotnie w przeciwieństwie do żywności z pozostałych upraw. A dokładnie zawiera o prawie połowę mniej kadmu, prawie o jedną trzecią mniej azotanów i azotynów, więcej karotenoidów, luteiny, witaminy C oraz wiele innych prozdrowotnych składników.

Eko mięso i mleko też lepsze

W wyżej wymienionej analizie poddano też 196 wyników badań dotyczących mleka i 67 wyników mięsa. Jak okazało się takie mleko i mięso również zawiera więcej omega 3, NNKT, mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, więcej o prawie 40 procent kwasu linolowego oraz ogólnie więcej żelaza, witaminy E, karotenoidów, jodu i Selenu. Ma to bezpośredni wpływ na lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego.

Źródła: Newseria