Bez syntetycznych agrochemikaliów
Rolnictwo ekologiczne wraca do korzeni. W sposób tradycyjny podchodzi zarówno do hodowli zwierząt, jak i do uprawy roślin. W razie chorób walka z pasożytami i chwastami odbywa się jedynie poprzez środki naturalne. W przypadku certyfikowanej żywności eko dopuszczane jest użycie jedynie 50 możliwych substancji dodatkowych, ale co istotne - pochodzenia naturalnego. Jakich? Przykładowo m.in. kwas mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, kwas askorbinowy (witamina C), agar, guma arabska - podkreśla agencja Newseria.
Eko lepsze - potwierdzają naukowcy
W 2014 roku międzynarodowy zespół naukowców z Uniwersytetu Newcastle dokładnie przeanalizował i porównał 343 wyniki badań warzyw, owoców i zbóż pochodzących z upraw ekologicznych oraz konwencjonalnych - dodaje Newseria. Okazało się, że żywność ekologiczna działa prozdrowotnie w przeciwieństwie do żywności z pozostałych upraw. A dokładnie zawiera o prawie połowę mniej kadmu, prawie o jedną trzecią mniej azotanów i azotynów, więcej karotenoidów, luteiny, witaminy C oraz wiele innych prozdrowotnych składników.
Eko mięso i mleko też lepsze
W wyżej wymienionej analizie poddano też 196 wyników badań dotyczących mleka i 67 wyników mięsa. Jak okazało się takie mleko i mięso również zawiera więcej omega 3, NNKT, mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, więcej o prawie 40 procent kwasu linolowego oraz ogólnie więcej żelaza, witaminy E, karotenoidów, jodu i Selenu. Ma to bezpośredni wpływ na lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i immunologicznego.
Źródła: Newseria
-
W producentów wieprzowiny najpierw uderzył afrykański pomór świń, teraz koronawirus. Radzą kupować mięso certyfikowane
-
Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek, żurku i białej kiełbasy. Na przygotowanie świąt wydamy średnio 563 zł
-
Częstsze ulewy, tornada i susza stają się zmorą rolników. Ocieplenie klimatu wpłynie też na gatunki uprawianych roślin
-
Brexit może uderzyć w polskich producentów drobiu. Na tamtejszy rynek przypada 17 proc. eksportu wartego 1,6 mld zł
-
Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż tradycyjna. Jej spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na raka