Dodaj za darmo ogłoszenia drobne! Szczegóły
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUKfot. Newseria

Żywność Polska żywność coraz lepszej jakości. Krajowi konsumenci doceniają regionalne i sezonowe wyroby

Marcin Pniewski 2019-05-15 13:58:03 Komentarzy:
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość. – Producenci zdają sobie sprawę, że na coraz bardziej konkurencyjnym rynku nie ma miejsca na „bylejakość” – uważa Lara Gessler, członkini jury konkursu „KUKBUK Poleca”, w którym nagradzana jest najlepsza polska żywność, gospodarstwa agroturystyczne i wyroby regionalne.

Jakość polskich produktów jest z roku na rok coraz lepsza

- Wydaje mi się, że jesteśmy szczęściarzami, ponieważ wielu Polaków pochodzi z domów, w których się gotowało, jedzenie było bardzo ważne, było elementem scalającym, integrującym społeczność. Wszyscy mamy w pamięci pierogi babci czy szarlotkę cioci, te przepisy w nas są – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu doceniają krajową żywność. Z sondażu zrealizowanego przez SW Research na zlecenie De Heus wynika, że 53,7 proc. Polaków uważa krajowe mięso, wędliny i przetwory mięsne za lepsze od produktów zagranicznych. Z kolei badanie Ipsos „Moda na polskość” pokazało, że 73 proc. Polaków stara się kupować krajowe produkty, a ponad połowa jest gotowa zapłacić więcej za produkt polski niż importowany. Produkty z Polski cieszą się też uznaniem na europejskim rynku, a w ubiegłym roku do UE została wyeksportowana żywność o rekordowej wartości 29,4 mld euro.

Made in Poland to bardzo silna marka

- Może zabrzmi to górnolotnie, ale odpowiedzialnością nas wszystkich jest dbać o to, by made in Poland oznaczało produkt, z którego jesteśmy dumni, który pochodzi z polskich lasów i łąk, został wytworzony dzięki pracy polskiego rolnika, lokalnego producenta serów czy wędlin. Pracujmy wszyscy na to, żeby się chwalić naszymi polskimi dobrami – podkreśla Daria Pawlewska. Magazyn kulinarny KUKBUK od trzech lat nagradza najlepsze polskie produkty certyfikatem jakości „KUKBUK Poleca”. Ubiegać się o nie mogą zarówno producenci żywności, jak i kosmetyków ekologicznych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych. Wyróżnienie jest przyznawane godnym zaufania podmiotom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty. Podczas ubiegłorocznej edycji konkursu do redakcji dotarło blisko 700 zgłoszeń od blisko 200 lokalnych wytwórców, z których 24 otrzymało certyfikat „KUKBUK Poleca”. – W pierwszej edycji zgłosiło się około 100 producentów. W trzeciej mamy już około 300 firm i ocenialiśmy ponad 900 produktów. Większość z nich stanowią produkty spożywcze. Natomiast z roku na rok zyskuje rzemiosło, mamy coraz więcej pięknych przedmiotów. Widać, że w tym rękodziele chodzi nie tylko o ochronę planety, bo one są wytwarzane są z ekologicznych składników, ale są to też niesamowicie estetyczne, bardzo piękne przedmioty – mówi Daria Pawlewska. – Polskie produkty w kategorii rzemiosła są rzeczywiście warte zauważenia. Są etyczne, ekologiczne, pięknie zrobione, a ich cena jest adekwatna do produktu – mówi Anna Nowak-Ibisz, członkini jury konkursu „KUKBUK Poleca”. – Filozofia, że lepiej zaoszczędzić i kupić coś lepszego, sprawdza się także w kategorii beauty, Chodzi o to, żeby nie nakładać sobie chemii na skórę, nie kupować kremu za 5 zł, który nas zatruje. Często nie myślimy długofalowo, po czym w wieku 60–70 lat okazuje się, że przez całe życie nasz organizm stykał się z różnymi toksynami – zarówno, jeśli chodzi o jedzenie, jak i o kosmetykę – i niestety tego nie wytrzymał. Wtedy jest za późno.

Zaczynamy rozumieć to, że to, co regionalne, jest dobre

W jury tegorocznej edycji „KUKBUK Poleca” najlepsze polskie produkty oceniała również Lara Gessler. Jak podkreśla, poziom konkursu dowodzi, że producenci są coraz bardziej świadomi, nastawieni na potrzeby konsumentów i zdają sobie sprawę, że na coraz bardziej konkurencyjnym rynku nie ma miejsca na „bylejakość”. Z drugiej strony, sami Polacy w coraz większym stopniu uczą się doceniać krajowe i regionalne wyroby. – Uczymy się nie mieć kompleksów na punkcie tego, co sami robimy. Wchodzimy w taki czas, kiedy zaczynamy doceniać to, co nasze i obnosić się z tym z pewnym szacunkiem i dumą. Wydaje mi się, że na przestrzeni ostatnich lat zachodzą zmiany – zaczynamy rozumieć to, że to, co regionalne, jest dobre. Inne kraje też zaczynają nas doceniać, tym samym my również podchodzimy do krajowych produktów dużo łaskawiej – mówi Lara Gessler. – Jakość polskich produktów – zwłaszcza tych ekologicznych – jest coraz lepsza. To są smaczne rzeczy, pięknie podane, pięknie opakowane – zarówno dla odbiorcy masowego, czyli dla np. gastronomii, kucharzy, jak i dla odbiorcy indywidualnego. Zależy nam właśnie, żeby ten odbiorca indywidualny, domowy był zainteresowany dobrym, polskim produktem – dodaje Anna Nowak-Ibisz.

Źródło: Newseria






Tagi:
# dr inż. beata studzińska# handel detaliczny# program rozwoju obszarów wiejskich# rabunkowa gospodarka#5g#adam struzik#agencja restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa#agroholding mria#agrounia#ćma azjatycka#ćma bukszpanowa#amerykański departament rolnictwa#amitabh bachchan#armir#asoex fruit technology consortium#bgż bnp paribas#biogaz rolniczy#brexit#bruksela#brytyjska minister ds. klimatu#budżet ue#burze#cedrob#centralne biuro antykorupcyjne#chów klatkowy#chile#chrzan znad Środkowej Warty#claire perry#cło#credit agricole#CSR#cydalima perspectalis#dave keitch#delikatesy centrum#dewayne johnson#dofinansowania#dopłaty#dotacje#dr curtis deutsch#drony#dyrektor departamentu strategii, analiz i rozwoju #ekologia#eksport kanady#embargo żywnościowe#ericsson#farmbeats#federacja rolna#forum ekonomiczne w krynicy#fundacja kupuj odpowiedzialnie#fundacja plon#fundusz inwestycyjny arabii saudyjskiej#garden coop#gasap network#gęsina#giełda#glifosat#globalne ocieplenie#gmo#gmv#grad#grupa colian#healthycow24#herbicydy#hodowcy zwierząt#iarc#id tech ex#import ue#indyjski sektor rolniczy#inteligentne czujniki#internet rzeczy#invant research#iot#Jan Krzysztof Ardanowski#jan miedzik#kaczka 300#katarzyna pąk#kawa#kew royal botanic gardens.#kirgistan#klęska suszy#koło gospodyń wiejskich#kontrola jakości#krajowa rada izb rolniczych#krajowy rejestr długów#krzysztof cybulak#krzysztof jurgiel #krzysztof tchórzewski#lin keitch#lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Kultury#litwa#łukasz adamek#świadczenia#żywność bio#żywność eko#żywność ekologiczna#magda hajduk#mapy informacji#marco lambertini#marek niechciał#marketsand markets#martin mellor#masło#matif#międzynarodowa unia ochrony nowych odmian roślin (UPOV)#miejskie rolnictwo#minister kultury#minister środowiska#ministerstwo energii #ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi#ministerstwo spawiedliwości#monsanto#naturativ#nawozy azotowe#ochrona roślin#onz#optymalizacja upraw#oze#paliwo#państwowa inspekcja pracy#polska grupa nasienna#polska strategia kosmiczna#polski pomidor#polski rolnik#polski związek łowiecki#polskie jabłko#pomor świń#program 500+#projekt ASAP#prokuratura okręgowa#protesty sadowników#przemysław sowul#przemysłowe fermy#przetwórstwo#pustynia sahara#pzu#rada rozwoju handlu#rafał romanowski#RAGTSeeds#różnorodność biologiczna#ramowa dyrektywa wodna#ranger pro#resort rolnictwa#rolnictwo #rolnictwo biotechnologiczne#rolnicy#roundup pro#rynek zbóż#sadownictwo#sadownicy#sadownicy rp#salic#salmonella#santa catalina#santa clara#santa teresa#sat revolution#sieć carrefour #sklepy osiedlowe#słodycze#slow life#smart soft solutions#smog#solidarność ri#stawki VAT#stowarzyszenie producentów chrzanu i warzyw#strajki rolników#susza#sweeper#szczyt ue#sztuczna inteligencja#tb fruit polska#technologia#technologia w rolnictwie#thermo eye#ubezpieczenia#ubezpieczenia#ue#unia afrykańska#unia europejska#uokik#uprawy bawełny#uprawy pomidorów#uprawy tytoniu#węgiel#waldemar guba#warszawa#warzywa korzeniowe#wiceminister rolnictwa#wiek emerytalny#wieś#wirus asf#witold boguta#witold katner#wrocław#wspólna polityka rolna#wwf international#wybicie dzików#wypadki w sektorze rolniczym#zarządzanie hodowlą#zmiany klimatu#zmiany klimatyczne#związku sadowników rp