Dołącz na Facebooku do grupy "Wszystko o rolnictwie"! Szczegóły
fot. pixabay.com

Żywność Zmieniają się trendy żywieniowe Polaków. Podążają za nimi także rolnicy i naukowcy

Marcin Pniewski 2018-10-25 08:15:39 Komentarzy:
Na polskim rynku przybywa wegetariańskich i wegańskich restauracji. Specjalne menu dla osób, które wykluczyły z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzają też tradycyjne restauracje serwujące mięso. Wpływa na to większa świadomość żywieniowa Polaków oraz duża dostępność produktów roślinnych. Coraz większa oferta w tym zakresie powoduje, że więcej konsumentów jest gotowych ograniczyć spożycie mięsa. Ponad połowa Polaków deklaruje, że częściej zastępują produkty pochodzenia zwierzęcego produktami roślinnymi ​– wynika z danych RoślinnieJemy.

Potencjał żywności roślinnej jest ogromny

- Jest ona wymieniana jako jeden z największych obecnie trendów w branży HoReCa. Widać to chociażby na podstawie danych plasujących Warszawę jako trzecie miejsce na świecie pod względem liczby wegańskich restauracji. Wyprzedzają nas pod tym względem tylko Los Angeles i Berlin. To pokazuje niesamowity ruch społeczny w samej Polsce – mówi agencji Newseria Biznes Tomasz Tarkowski, dyrektor F&B w restauracji Concordia Taste. Jak podkreśla, dynamiczny wzrost liczby restauracji dla osób, które wykluczyły mięso ze swojej diety, widać również w Poznaniu. – Jest tu bardzo dużo odradzających się dzielnic, w których powstaje wiele nowych konceptów stricte wegańskich lub wegetariańskich – mówi Tomasz Tarkowski. – Żywność roślinna to produkt bardzo dostępny, nieobarczony wysokimi marżami, tworzony przez młodych ludzi, którzy utożsamiają się z tą marką.

Dostęp do produktów roślinnych będzie jeszcze łatwiejszy

A wszystko dzięki zmianom w prawie, które umożliwią rolnikom bezpośrednią sprzedaż do restauracji. – Umożliwia to zrezygnowanie z pośredników i uczynienie tych dóbr bardziej dostępnymi dla restauracji, dla odbiorców detalicznych – mówi Tarkowski. Pojawiające się jak grzyby po deszcze nowe restauracje wegańskie czy wegetariańskie oraz coraz większa oferta sklepów w tym zakresie to odpowiedź na zmieniające się nawyki żywieniowe Polaków. Jak wynika z badań Mintel, co trzeci polski konsument eliminuje z codziennych posiłków mięso czerwone, a 19 proc. – nabiał. Eksperci spodziewają się, że odsetek ten będzie rósł. – W perspektywie 10 lat 3/4 klientów restauracji i sklepów będą to milenialsi i generacja Z, czyli osoby, które obecnie mają dużą świadomość co do sposobu i jakości żywienia, która przekłada się na ich styl życia – mówi Tomasz Tarkowski.

Produkty wegetariańskie rewolucjonizują dietę ludzi na całym świecie

Jak podaje Instytut im. Heinricha Bölla, na przestrzeni minionych 50 lat zarówno produkcja, jak i konsumpcja mięsa zmieniła się diametralnie. Przykładowo, w 1950 roku statystyczny Brytyjczyk zjadał 20 g drobiu i 250 g wołowiny na tydzień. Obecnie je 250 g drobiu i zaledwie 120 g wołowiny tygodniowo. Równolegle obserwuje się, że coraz większy odsetek ludzi na świecie świadomie ogranicza spożycie mięsa oraz wędlin. – W samej restauracji jako standardowe nasze rozwiązania propagujemy już alternatywy wegetariańskie, na życzenie także wegańskie. Wychodzimy więc naprzeciw potrzebom rynku, który determinuje nasze działania, z takimi inicjatywami jak roślinne poniedziałki czy stałe opcje wegetariańskie w menu regularnym – mówi Tomasz Tarkowski. Istotny wkład w popularyzację produktów wegetariańskich w ostatnim czasie ma nowa piramida żywienia i Światowa Organizacja Zdrowia WHO. Jak opisuje serwis dietetyczny cookandlife.pl, spośród produktów spożywczych najważniejsze są warzywa i owoce, które wskoczyły na pierwsze miejsce wśród grup produktów zalecanych do spożycia. Zdeklasowały tym samym zboża, które w poprzedniej piramidzie zajmowały pierwsze miejsce. Dziennie powinno się spożywać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców. Mięso jest dopiero na piątym miejscu i ma to być co najwyżej dodatek do warzyw.

Za podążającymi trenami idą także rolnicy i naukowcy

– Studenci UW pracują nad wegańskim jogurtem. To świetna alternatywa dla jogurtu pochodzenia zwierzęcego, która będzie bazować na zbożach. Proso będzie generatorem tego jogurtu. Innym przykładem jest szukanie rozwiązań w zakresie roślinnego białka, które jest obecnie szeroko wykorzystywane w tofu, czyli białka sojowego. Już jest opatentowany i wdrażany sposób wykorzystania białka z rzepaku, czyli produktu ogólnie dostępnego, lokalnego, który niezmiernie wpłynie na odbiór, dostępność i spopularyzowanie diet wegańskich, diet roślinnych­ – podkreśla ekspert.

Źródło: Newseria






Tagi:
# rabunkowa gospodarka#5g#adam struzik#agroholding mria#ćma azjatycka#ćma bukszpanowa#amerykański departament rolnictwa#biogaz rolniczy#brexit#bruksela#brytyjska minister ds. klimatu#budżet ue#burze#cedrob#chów klatkowy#claire perry#cło#credit agricole#CSR#cydalima perspectalis#dave keitch#dewayne johnson#dopłaty#dr curtis deutsch#drony#ekologia#eksport kanady#ericsson#farmbeats#federacja rolna#forum ekonomiczne w krynicy#fundacja plon#fundusz inwestycyjny arabii saudyjskiej#garden coop#gasap network#giełda#glifosat#gmo#gmv#grad#grupa colian#healthycow24#hodowcy zwierząt#iarc#id tech ex#import ue#inteligentne czujniki#internet rzeczy#invant research#iot#Jan Krzysztof Ardanowski#jan miedzik#kaczka 300#katarzyna pąk#klęska suszy#kontrola jakości#krajowy rejestr długów#krzysztof cybulak#krzysztof jurgiel #krzysztof tchórzewski#lin keitch#litwa#łukasz adamek#żywność bio#żywność eko#magda hajduk#marco lambertini#marek niechciał#marketsand markets#martin mellor#masło#matif#miejskie rolnictwo#ministerstwo energii #ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi#ministerstwo spawiedliwości#monsanto#naturativ#onz#optymalizacja upraw#oze#państwowa inspekcja pracy#polska grupa nasienna#polska strategia kosmiczna#polskie jabłko#pomor świń#prokuratura okręgowa#protesty sadowników#przemysław sowul#pustynia sahara#pzu#rada rozwoju handlu#rafał romanowski#RAGTSeeds#różnorodność biologiczna#ranger pro#resort rolnictwa#rolnictwo #rolnictwo biotechnologiczne#rolnicy#roundup pro#rynek zbóż#sadownictwo#sadownicy#sadownicy rp#salic#salmonella#sat revolution#sieć carrefour #sklepy osiedlowe#słodycze#slow life#smart soft solutions#smog#solidarność ri#strajki rolników#susza#szczyt ue#sztuczna inteligencja#tb fruit polska#technologia#thermo eye#ubezpieczenia#ubezpieczenia#ue#unia afrykańska#unia europejska#uokik#węgiel#warszawa#wiceminister rolnictwa#wieś#wirus asf#witold boguta#witold katner#wrocław#wwf international#wypadki w sektorze rolniczym#zarządzanie hodowlą#zmiany klimatu#zmiany klimatyczne#związku sadowników rp