Podwyżka stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne o zawartości min. 20 proc. soku ma wzrosnąć z 5 proc. do 23 proc. Jak szacują producenci, zmiana ta może zmniejszyć zapotrzebowanie branży na owoce nawet o 190 tys. ton. Najbardziej poszkodowani - pisze bankier.pl - będą producenci jabłek, bowiem to z tych owoców produkuje się u nas rocznie ok. 300 ton zagęszczonego soku - 96 proc. całego przetwórstwa jabłek w kraju stanowi zagęszczony sok. Krajowa Unia Producentów Soku szacuje, że zapotrzebowanie na nie spadnie nawet o 123,5 tys. ton. Stracą również producenci czarnej porzeczki, wiśni, aronii czy marchwi. Resort finansów twierdzi, że podwyżka ta ma charakter niefiskalny i ma służyć uporządkowaniu tabeli stawek. Jednak - pisze bankier.pl - prawda jest taka, że konsumenci zapłacą za wysokiej jakości napoje znacznie więcej niż teraz.
Źródło: bankier.pl
-
Rolniku, masz problem z zadłużeniem? Ruszyła akcja #PomagamyRolnikomWPandemii
-
Polskie innowacje wymagają przyspieszenia. Możemy stać się liderem cyfryzacji w rolnictwie, leśnictwie i energetyce
-
Koronawirus nie zahamował rolniczych inwestycji. Rośnie sprzedaż ciągników i przyczep rolniczych
-
Żywności w Polsce nie zabraknie. W kolejnych miesiącach jej ceny powinny spadać
-
Wbrew panującym mitom pieczywo powinny jeść także osoby na diecie. Należy jednak zwracać uwagę na jego skład